Buitenspelen: essentieel voor ieder kind

‘Een kind speelt niet omdat hij jong is, er is een periode in het leven dat hij moet spelen!’

Vroeger was buitenspelen heel gewoon, maar tegenwoordig is dat voor veel kinderen niet meer vanzelfsprekend. Bizar eigenlijk, want buitenspelen is natuurlijk heel leuk en bovenal essentieel voor de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling van uw kind. Buitenspelen heeft bovendien positieve invloed op de leerprestaties op school[1]. En wist u dat spelen door de Verenigde Naties zelfs wordt gezien als een recht voor ieder kind?

Vrij spelen, vrij ontwikkelen

De voordelen van vrij spelen zijn groot[2]. Door kinderen vrijheid te geven om zichzelf en de omgeving te ontdekken, ontwikkelen ze creativiteit en zelfvertrouwen. Ze leren hun grenzen kennen en risico’s in te schatten. Door uitdagingen met een beetje risico te ervaren, ontwikkelen ze vaardigheden om grotere uitdagingen aan te kunnen. Ze leren daardoor bewust, veilig en vol vertrouwen in het leven te staan. Ze leren wat ze leuk vinden en waar hun talenten liggen. Ze leren hoe ze samen kunnen werken, problemen kunnen oplossen en beslissingen kunnen maken.[3] Juist die vorm van buitenspelen heeft een positieve invloed op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en hun sociale vaardigheden[4].

Uitrazen is leerzaam

Uitrazen is een belangrijk onderdeel van vrij spelen. Bewegingen die veel voorkomen bij vrij spelen, zijn van essentieel belang voor motorische vaardigheden, balans, coördinatie, en lichaamsbewustzijn[5]. Naast al deze voordelen, vinden kinderen vrij spelen simpelweg het allerleukst! Dat mogen we koesteren en daarmee zou vrij spelen een cruciaal onderdeel van iedere kindertijd moeten zijn.

[1] http://pediatrics.aappublications.org/content/119/1/182
[2] http://pediatrics.aappublications.org/content/119/1/182
[3] https://www.trouw.nl/home/-we-ontnemen-kinderen-de-kans-om-zichzelf-te-ontdekken-~aad6532e/
[4] Brussoni, M., Gibbons, R., Gray, C., Ishikawa, T., Sandseter, E., Bienenstock, A., et al. (2015). What is the relationship between risky outdoor play and health in children? A systematic review. International Journal of Environmental Research and Public Health, 12(6), 6423-6454.